Mahtavia uutisia! Suomessa on käynnissä tällä hetkellä monen monta investointisuunnitelmaa kiertotalouteen ja hiilineutraaliin liiketoimintaan liittyen. Nyt on yrittäjillä ja yrityksissä mahdollisuus ajatella isosti.
Hyvistä uutisista huolimatta huomion on kiinnittänyt kuitenkin se tosiseikka, että monen investointisuunnitelman takana on ulkomainen yritys. Oikeasti olisi todella hienoa,jos tämän tason uutisoinnissa voitaisiin kertoa enemmän suomalaisista innovaatioista ja yrityksistä, jotka rohkeasti lähtevät hakemaan kasvua ja luomaan uutta liiketoimintaa Suomesta käsin, mutta pahasti näyttää, että pääosa toimijoista on aivan muualta kuin Suomesta.
Suomessa on vain vähän suurta kasvua tavoittelevia yrityksiä. Onko meiltä loppunut usko ja rohkeus vai olemmeko vain liian nöyriä?
EK:n ja Nordean yhteinen selvitys on kertonut, että Suomessa on vain vähän kasvua tavoittelevia pk-yrityksiä. Vuosittaiseen liikevaihdon kasvuun pyrkii vain joka kymmenes yrityksistä. Ohhoh! Onko siis oikeastaan ihme, että Suomen talouskasvu ei ole tämän suurempaa? Jäin miettimään, että onko kyseessä suomalaisten nöyryys, kuten eräs yrittäjä totesi vai ovatko epäonnistuneet suurhankkeet ja uutisoinnin sävy luoneet kuvaa, että ei kuulkaa kannata investoida ja yrittää, menetätte rahat, palaatte maitojunalla kotiin, ja naapuritkin sitten vielä nauravat päälle kun noin suuria unelmoitte.
Vai onko niin, että sellaista rahaa ei enää vain yksinkertaisesti löydy, joilla luotaisiin uuden ajan teollisia työpaikkoja. Näyttääkö siis siltä, että rohkeutta ajatella isosti ja suunnata investoinnit Suomeen ja kotimaisiin kohteisiin ei ole riittävästi.
Mitä erikoisemmasta innovaatiosta puhutaan, sitä hankalampaa on löytää oikeat partnerit ja rahoitus jakamaan alkumatkan riskiä.
Monella julkisella taholla, yliopistoilla, Amk:lla, tutkimuslaitoksilla jne. on olemassa tietoa, taitoa ja verkostoja, joista moni kasvuhaluinen yritys hyötyisi. Miten yritysten ja julkisten toimijoiden välille voitaisiin luoda enemmän liimaa, joilla vauhditettaisiin talouskasvua ja yritysten kilpailukykyä?
Monet hyvätkään ideat eivät pääse esiselvitystä pidemmälle, koska sopivan kumppaniverkoston ja tiimin rakentamiseen menee pieneltä yritykseltä liian kauan aikaa ja liian paljon rahaa. Miten voisimme vaikuttaa, että pienet innovatiiviset yritykset voisivat toteuttaa yhteishankkeita suurten yritysten ja tiedeyhteisöjen kanssa?
Uudet bisnesmallit, kiertotalouteen ja vihreään siirtymään liittyvät liikeideat ja innovaatiot tarvitsisivat oikeasti uudenlaisen foorumin, jossa keksijät, riskinottoon kykenevät rahoittajat, kumppanit ja asiakkaat voisivat kohdata luottamuksellisesti jo alkumetreillä. Mitä erikoisemmasta innovaatiosta puhutaan, sitä hankalampaa on löytää oikeat partnerit ja rahoitus jakamaan alkumatkan riskiä, kun pääomaa tai tulorahoitusta ei vielä ole.
Voidaan tietysti ajatella, että onko sillä väliä, onko työpaikkoja luova yritys kotimainen, kunhan työpaikkoja syntyy. Ei, kunhan osa yrityksistä olisi kotimaisia. Kun ulkomainen yritys investoi Suomeen, hyöty ja korkeamman jalostusasteen tuotteet, joilla varsinainen bisnes tehdään, karkaavat ulkomaille.
Uskaliaat visiot ruokkivat luovuutta.
Mutta ei synkistellä. Vaikka suunnitelmista ja esiselvityksistä on matkaa todellisiin investointipäätöksiin ja tuotantoihin, uskotaan, että tehdyt kartoitukset ja esiselvitykset osoittavat, että pitkällä tähtäimellä Suomeen kannattaa satsata. Myös suomalaisten
Me Coutsissa luomme yritysten hallintoon selkeyttä ja järjestystä strategiatyön, markkinoinnin ja tuotteistuksen kautta, mutta olemme uskaliaalle ja rohkealle organisaatiolle ja yritykselle innostava kumppani ja liiketoiminnan vauhdittaja myös maastoon, jossa ennalta luotuja polkuja ei ole.
Jos yrityksesäsi on muutostarpeita ja olet halukas löytämään uutta liiketoimintaa ja bisnesmahdollisuuksia markkinoilta, ota yhteyttä niin jutellaan millainen lisäresurssi me olisimme sinun yrityksellesi.
Voit myös varata jo heti 45 min tilannekartoitus (90,- + alv), jossa hahmotamme millaisia resursseja muutoksesi onnistuminen vaaatii.
Palvelun osto ei sido sinua mihinkään jatkopalveluumme, mutta se antaa todennäköisesti sinulle ideoita, miten voit käynnistää tai viedä eteenpäin tarvittavaa muutosta.
Businesscoutsin sivuilta löydät myös muut verkossa myytävät palvelumme. Esim. 1,5 h keskustelu (230,- + alv) antaa jo hyvin eväitä niin markkinointiin kuin myyntiinkin.
Coutsi tarjoaa konkreettisia toimenpiteitä ja yrityksen tarpeisiin räätälöityä tukea erilaisten kehittämisprojektien muodossa niin kasvotusten kuin etänä. Ota yhteyttä!